A Japán Oszaka Egyetem kutató a mesterséges intelligencia segítségével képesek voltak az emberi elmében lévő képeket MRI segítségével olvasni.

Olvassa az elmét a mesterséges intelligencia?

A kísérlet során a kutatók a kísérletben résztvevők számára mutattak képeket. A felvételeken hétköznapi tárgyak voltak láthatóak például repülőgép, játékmackó, templomtorony.

Eközben a kutatók MRI eljárás egy speciális típusával az un. funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) segítségével vizsgálták a kísérletben résztvevők agya aktivitását.

Ezt követően ezeket a felvételeket egy nyílt-forráskódú mesterséges intelligencia modell segítségével elemezték ki. A Stable Diffusion nevű látens diffúziós modell képes volt az agy aktivitás alapján rekonstruálni a képeket kizárólag az agyi aktivitásra vonatkozó adatokat felhasználva.

Mindez azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia segítségével lehetségessé vált az emberi elmében lévő képek rekonstruálása, mégha egyelőre egy közvetett eszközön az fMRI-n keresztül.

tanulmány egyelőre még nem esett át szakmai értékelésen, de Shinji Nishimoto az Oszaka-i Egyetem kognitív idegtudományával foglalkozó professzora, aki korábban a Berkeley-n is tanított arról számolt be, hogy a tanulmányt már befogadták a 2023-as CVPR konferenciára, amely a számítógépes látás és minta felismeréssel foglalkozik.

A teljes tanulmány az alábbi linken érhető el.

Szerző: Szuhi Attila

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Cikkek a témában

április 19, 2023

Oké, kezdjük azzal, amit már tudsz. A mesterséges

április 18, 2023

Meta nyílt forráskódú AI projektet hozott létre, amely

április 5, 2023

A BIG-bench (Behavior of Intelligence in the General

április 5, 2023

A Google Research nemrégiben jelentette be a Pathways


INGYENES!

TÖLTSD LE A GOOGLE 100 SEO TANÁCSÁT

A Google 100 legfontosabb keresőoptimalizálási tanácsa!

>